Het coronavirus en de ziekte van Lyme

Gepubliceerd op 1 maart 2020 om 19:39

Het coronavirus en de ziekte van Lyme

 

Het is goed om dit nieuwe virus, wat snel de wereld overtrekt, even onder de loep te nemen. Mensen met een verzwakte weerstand lopen extra risico. Dus lymepatiënten ook.

 

Griepvirus:

  • Virus verspreidt zich snel.
  • Virus verspreidt zich door neus- en keelvocht.
  • Het is dus besmettelijk!
  • Je wordt verkouden, koorts, kortademig.
  • Risicogroepen zijn kwetsbare mensen (ouderen, zieken maar ook  mensen met een slecht afweersysteem).

  • Tijdens de incubatietijd ben je wel besmettelijk, maar vertoon je nog geen ziekteverschijnselen.

  • Het virus verspreidt zich langzamer bij hogere buitentemperaturen. (In de zomer komt de griep nauwelijks voor.)

Coronavirus:

  • Virus verspreidt zich snel.
  • Virus verspreidt zich door neus- en keelvocht.
  • Het is dus besmettelijk!
  • Je wordt verkouden, koorts, kortademig.
  • Risicogroepen zijn kwetsbare mensen (ouderen, zieken maar ook  mensen met een slecht afweersysteem, zoals lymepatiënten).
  • Tijdens de incubatietijd ben je wel besmettelijk, maar vertoon je nog geen ziekteverschijnselen.
  • Het virus verspreidt zich langzamer bij hogere buitentemperaturen.

 

Zoals je ziet heeft een normale griep veel hetzelfde als het corona virus. Het grote verschil is dat het coronavirus  een virus variant is, waar we nog geen antilichamen voor hebben in ons lichaam en daarmee dus geen weerstand tegen het corona virus hebben ontwikkeld.

 

Toch wekt het coronavirus veel angst op. Niet geheel onlogisch gezien de enorme media aandacht hiervoor. Het wordt een pandemie genoemd, een virus dat zich (snel) wereldwijd verspreid. Een virus is geen organisme, geen bacterie. Een virus is wat genetisch materiaal met daaromheen een eiwitmantel. Een virus is een soort piraat: het neemt een lichaamscel in beslag en het neemt de controle over die cel over. Vervolgens geeft het opdracht om weer nieuwe virussen aan te maken.

 

Het corona-virus heeft een incubatietijd van zo’n 5-7 dagen. Dit is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen van de ziekte. Deze incubatietijd kan oplopen tot 14 dagen. Eerst zal je flink verkouden worden, daar kan kortademig worden bij komen en het kan zelfs last van de longen en een longontsteking veroorzaken. Wanneer daar ook koorts bij komt kijken en je bent op een plek geweest waar ook andere besmettingsgevallen bekend zijn dan moet je extra opletten en actie ondernemen. Het kan dus wel een maand duren voordat je echt ernstige ziekteverschijnselen kunt hebben.

Zo’n verkoudheid en ook de longontsteking is goed te behandelen als je gezond bent. Als je de ziekte van Lyme hebt, dan ben je extra kwetsbaar, omdat je al een verzwakt immuunsysteem hebt. Extra medicatie voor de verkoudheid of een longontsteking kunnen minder goed werken als je afweer minder goed functioneert. Bij het nieuwe coronavirus is een belangrijke factor dat ons lichaam daar nog geen antilichamen tegen heeft aangemaakt. Een ziek lyme-lijf krijgt dan ook te maken met een virus waarmee het afweersysteem geen raad weet. Je lichaam moet dan extra hard werken om deze lichaamsvreemde virus uit je lijf te krijgen. En je hebt al zo weinig energie. Het gevolg is dan, dat je nog vermoeider zult zijn en met een beetje pech lyme klachten weer extra de kop doen opsteken. En voordat je het weet ben je weer veel zieker dan voor de besmetting.

 

Als je het coronavirus oploopt, maakt je lichaam antilichamen aan. Bij een volgende uitbraak is dit GEEN garantie dat je er de volgende keer niet ziek van wordt. Meestal muteert, verandert, het virus een beetje en dan werken die aangemaakte antilichamen niet specifiek meer voor de nieuwe variant. Ter vergelijking: ook al heb je meerdere keren de griep gehad en heb je hiertegen antilichamen gevormd, dan nog kan je weer de griep krijgen. Gewoon omdat dit een variant is op de vorige griep.

 

Wat heeft zin ter bescherming en dus voorkoming van verspreiding van het virus?

  • Nies in je mouw, zo komt het vocht niet in de lucht terecht. (En was je kleding regelmatig.)

  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi die in een vuilniszak.

  • Was je handen minimaal 20 seconden grondig. Ook tussen je vingers en onder je nagels.

  • Houdt ongeveer 1 meter afstand tot mensen die verkouden zijn.

 

Een mondkapje is voor gezonde mensen niet nodig. Voor lymepatiënten is het ook niet handig. Verkeerd gebruik van het mondkapje leidt er toe dat het virus juist wel in de mond en neus kan komen.  Medici en andere hulpverleners die direct contact hebben met corona patiënten moeten meer voorzorgsmaatregelen treffen om verdere verspreiding te voorkomen.  Zij moeten wel een mondkapje, een bril en handschoenen dragen. Hoe trager het virus zich kan verspreiden hoe minder besmettingsgevaar er is voor anderen. En hoe meer tijd er is om een goed werkende vaccinatie te ontwikkelen.

 

Als je denkt dat je het coronavirus hebt ga dan NIET naar de dokter, maar bel de GGD. Een speciaal persoon komt dan bij jou thuis om mond- en neusslijmvlies af te nemen. Na een aantal dagen weet je dan of je of je besmet bent. Er zal je thuis quarantaine worden opgelegd. Dit moet je wettelijk uitvoeren! Je mag geen rechtstreeks contact hebben met huisgenoten, je moet in 1 ruimte verblijven en de nodige hygiëneregels in acht nemen. Dit alles totdat duidelijk is of je wel of geen besmetting hebt opgelopen. Een heel vervelende situatie voor iedereen! Met veel psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen.

 

Als er geen besmetting is dan komt de quarantaine te vervallen. Ben je wel besmet dan zal de behandeling gaan starten en er wordt een contactonderzoek gedaan. Dan wordt je werk, school, sport, familie, de supermarkt, een wedstrijd, een concert, een bruiloft etc. bekeken of daar ook besmette personen zijn. Overal met wie je de twee weken ervoor contact had. Dit gebeurt om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden. Als er sprake is van een besmet persoon in je directe omgeving dan is het uiteraard wel raadzaam om als lymepatiënt een mondkapje te gebruiken naast de andere bovengenoemde 4 tips. Uiteraard gebruiken op de juiste manier. Of blijf voor enige tijd uit de buurt van deze besmette persoon.

 

Als je als lymepatiënt deel hebt uitgemaakt van zo’n contactomgeving wees dan extra alert op de ziekteverschijnselen. Neem zelf je verantwoordelijkheid en probeer contacten erg te beperken voor minimaal 14 dagen. Dan weet je zeker of je ook besmet bent geraakt binnen die contactomgeving. Zo voorkom je verdere verspreiding. Maar dat geldt ook als je vanuit werk, een school, een sportvereniging etc. wordt verzocht tot thuisquarantaine, doe dit dan absoluut.

 

Als lymepatiënt moet je extra alert zijn, je bent kwetsbaarder door je ziekte!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.