Advies gebruik medicinale lyme tisanes

De Lyme tisanes zijn allemaal zodanig samengesteld, dat ze de werking hebben die op het label vermeld staan. Bijvoorbeeld "maag", dan ondersteunen de kruiden de werking van de maagfunctie. Je kunt het zien als een mini-kuur van ongeveer twee weken per zakje.

Gebruik deze tisanes indien nodig in overleg met je behandelaar. Ze zijn veilig om te gebruiken, maar extra voorzichtigheid is geboden als je zwanger bent of borstvoeding geeft, hartkwalen of kanker hebt en bij nier- en leverfalen. Kinderen jonger dan 7 jaar, ouderen en ernstig zieken gebruiken de helft van de genoemde doseringen.

 

Advies in het normaal gebruik voor volwassenen. Voor alle tisanes geldt  het onderstaande, behalve voor de tisanes goede slaap/kalmerend, menstruatie en opwekkend/energiegevend (zie onderaan deze omschrijving).

Voor de tisane gebruik je een zeef of thee-ei waar de gedroogde kruiden in kunnen. Eventueel kunnen de kruiden ook los in een glas gedaan worden, maar dan is zeven iets lastiger. Je hebt per glas de hoeveelheid nodig die tussen duim, wijsvinger en middelvinger past. Dus maar heel weinig!

Overgiet de kruiden met water dat net niet meer kookt (80-85 C) of laat een glas gekookt water 5 minuten staan, voordat je de kruiden erin doet.  Gebruik bij voorkeur een glazen of stenen beker of pot. Plastic en metaal geven smaak af. Laat dit 5-7 minuten trekken. Dek de pot of het glas af met bijvoorbeeld een theemuts om het aroma te bewaren. Je kunt ook een dubbelwandige theepot of thermoskan gebruiken (dan even kijken hoeveel kruiden je nodig hebt). Verwijder de kruiden na het trekken, de kans bestaat dat anders de tisane bitter wordt. Drink de lauw warme tisane liefst een half uur voor het eten of een uur na het eten. Als je de tisane wilt zoeten gebruik dan honing, stevia, kaneel, appelsap of druivensap. Dit is echter niet aan te bevelen, omdat sommige tisanes juist (licht) bitter zijn, zoals die van de darmen en de lever, om de spijsvertering te ondersteunen. 

In het algemeen is het handiger om het glas tisane niet in 1 keer leeg te drinken, maar ieder uur er een slokje van te nemen. Bij de lunch maak je weer een beker en drinkt die op in slokjes tot het avondeten en 's avonds idem. Zo help je je lichaam de hele dag door een beetje. Het is niet noodzakelijk, maar bij heftige en langdurige klachten is het wel aan te raden.

Soms verslechterd de lichaamsconditie (lichte herxheimer reactie) wat zich uit in bijvoorbeeld transpireren, afscheiding van neusvocht of onregelmatige ontlasting. Dat is juist een teken dat de tisane zijn werking goed doet. Heel soms geeft een kruid een allergische reactie, neem dan kleinere hoeveelheden of stop direct. 

Na dag 3 zal je je beter voelen of geen last hebben gehad van een lichamelijke reactie. De dosis kan nu verhoogd worden naar maximaal 3 x daags 1 beker.

Verwacht niet direct grote veranderingen. Het lichaam heeft tijd nodig om zijn werk te doen en aan de signalen van de kruiden te wennen. Meestal merk je (of de omgeving) na twee weken verschil. Je kunt rustig de een tweede kuur er direct achteraan te doen (via de webshop verkrijgbaar). Maar geef je lichaam even een week rust na die 2 x twee weken kuren. Eventueel kan ik voor je de samenstelling iets aanpassen, zodat deze meer bij jou past. Mail me dan a.j.b. even. Het is goed om, na maximaal 3 maanden achtereen gebruik van de tisane, een langere rustperiode voor het lichaam in te lassen. Je kan dan kijken of het lichaam het weer op eigen kracht kan. Lukt dat je lichaam nog niet dan kan je de kuur van drie maanden nog éénmaal herhalen. Is er daarna geen enkele verbetering merkbaar dan kan je in overleg met mij de samenstelling aanpassen (of bij de start van de tweede serie van drie maanden).

Succes en vergeet niet te genieten van je tisane!

 

tisane goede slaap en kalmerend:

Ongeveer 3 uur voordat je gaat slapen 1 glas tisane drinken en een half uur voordat je echt naar bed gaat nogmaals 1 glas drinken. Probeer de activiteit in de tussenliggende tijd af te bouwen naar rust. De tisane helpt je te ontspannen en daarmee in slaap te komen en door te slapen.

 

tisane opwekkend en energiegevend:

Alleen in de ochtend een glas tisane drinken en rond 15.00. Eventueel een derde glas rond 12.00. Niet meer na 18.00.

 

tisane menstruatie:

Met deze tisane start je drie dagen voordat je verwacht dat je eerste menstruatie dag zal zijn en drinkt deze tisane ook nog de eerste drie dagen van de menstruatie. Dus 6 dagen achter elkaar. Verstandig is om deze in slokjes gedurende de dag te gebruiken. Na deze zes dagen stoppen en weer starten als je weer gaat menstrueren.

 

 

Met liefde samengesteld

Zelf heb ik chronisch Lyme en heb ik mijn klachten stabieler kunnen krijgen door onder andere veel in de natuur te zijn. Ik ben jaren geleden begonnen om tijdens mijn wandelingen ingrediënten voor tisanes en eigen medicatie te gaan verzamelen. Op diverse plekken en op diverse tijden om zo een krachtig mogelijke grondstof te verzamelen. Soms tijdens bepaalde maanstanden.

Afhankelijk van de plant heb ik het in de zon, in de wind, in het donker of in de droogmachine gedroogd. Daarna heb ik alle kruiden en planten fijn gesneden in een gewone keukenmachine of met de hand.

Aan de samenstelling is in de loop der jaren flink wat veranderd om de tisanes werkzaam én smaakvol te krijgen. Mijn medische- en kruidengeneeskunde kennis, maar ook de kennis over de natuur en voeding komen bij dit proces samen. Nog steeds teel, verzamel, droog, versnijd en meng ik alles eigenhandig.

De tisanes zijn gegarandeerd 100% biologisch én met liefde en zorg bereid!

De processierups

In 2019 is het lastig geweest om voldoende kruiden te verzamelen. Vele planten en bomen stonden erg dicht in de buurt van processierups nesten. Ik wilde het risico niet nemen dat de haartjes is mijn tisanes terecht zouden komen. 

Hierdoor is in 2020 de voorraad niet heel groot en kan het zijn dat een tisane tijdelijk is uitverkocht.

Maar inmiddels ligt deze periode achter ons en is alles op voorraad.