Advies gebruik medicinale lyme tisanes

De Lyme tisanes zijn allemaal zodanig samengesteld, dat ze de werking hebben die op het label vermeld staan. Bijvoorbeeld "maag", dan ondersteunen de kruiden de werking van de maagfunctie. Je kunt het zien als een mini-kuur.

 

Gebruik deze tisanes in overleg met je behandelaar. Ze zijn veilig om te gebruiken, maar extra voorzichtigheid is geboden als je zwanger bent of borstvoeding geeft, hartkwalen of kanker hebt en bij nier- en leverfalen. Kinderen jonger dan 7 jaar, ouderen en ernstig zieken gebruiken de helft van de genoemde doseringen.

 

Advies in het gebruik voor volwassenen:

 

Voor de tisane gebruik je een zeef of thee-ei waar de gedroogde kruiden in kunnen. Eventueel kunnen de kruiden ook los in een glas gedaan worden, maar dan is zeven iets lastiger. Overgiet de kruiden met water dat net niet meer kookt (80-85 C). Gebruik bij voorkeur een glazen of stenen beker of pot. Plastic en metaal geven smaak af. Dag 1, 2 en 3 gebruik je 3 x daags een halve beker gekookt water met 1 theelepel kruid. Laat dit 5-7 minuten trekken. Dek de pot of het glas af met bijvoorbeeld een theemuts om het aroma te bewaren. Je kunt ook een dubbelwandige theepot of thermoskan gebruiken. Verwijder de kruiden na het trekken, de kans bestaat dat anders de tisane bitter wordt. Drink de lauw warme tisane een half uur voor het eten of een uur na het eten. Als je de tisane wilt zoeten gebruik dan honing, stevia, kaneel, appelsap of druivensap. Dit is echter niet aan te bevelen, omdat sommige tisanes juist (licht) bitter zijn om de spijsvertering te ondersteunen. Het lichaam zal hierop positief reageren.

Soms verslechterd  de lichaamsconditie (lichte herxheimer reactie) wat zich uit in bijvoorbeeld transpireren, afscheiding van neusvocht of onregelmatige ontlasting. Dat is juist een teken dat de tisane zijn werking goed doet. Heel soms geeft een kruid een allergische reactie, neem dan kleinere hoeveelheden of stop direct. 

Na dag 3 zal je je beter voelen of geen last hebben gehad van een lichamelijke reactie. De dosis kan nu verhoogd worden naar 3 x daags 1 beker gekookt water met 2 theelepels kruid. Laat dit 5-7 minuten trekken. Lauwwarm drinken een half uur voor het eten of een uur na het eten.

 

Verwacht niet direct grote veranderingen. Het lichaam heeft tijd nodig om zijn werk te doen. Meestal merk je na twee weken verschil. Het is goed om, na maximaal 3 maanden achtereen gebruik van de tisane, een rustperiode voor het lichaam in te lassen. Je kan dan kijken of het lichaam het weer op eigen kracht kan. Lukt dat je lichaam nog niet dan kan je de kuur nog éénmaal herhalen. Is er daarna geen enkele verbetering merkbaar dan kan je in overleg met een kruidengeneeskundige (kan met mij) de samenstelling aanpassen.

 

Succes en vergeet niet te genieten van je tisane!

Met liefde samengesteld

Zelf heb ik chronisch Lyme en heb ik mijn klachten stabieler kunnen krijgen door onder andere veel in de natuur te zijn. Ik ben een paar jaar geleden begonnen om tijdens mijn wandelingen ingrediënten voor tisanes en eigen medicatie te gaan verzamelen. Op diverse plekken en op diverse tijden om zo een krachtig mogelijke grondstof te verzamelen.

In de zon, in de wind, in het donker en in de droogmachine is alles gedroogd. Daarna heb ik alle kruiden en planten fijn gesneden in een gewone keukenmachine of met de hand.

Aan de samenstelling is in de loop der jaren flink wat veranderd om de tisanes werkzaam én smaakvol te krijgen. Mijn medische- en kruidengeneeskunde kennis, maar ook de kennis over de natuur en voeding komen bij dit proces samen. Nog steeds teel, verzamel, droog, versnijd en meng ik alles eigenhandig.

De tisanes zijn gegarandeerd 100% biologisch én met liefde en zorg bereid!

De processierups

In 2019 is het lastig geweest om voldoende kruiden te verzamelen. Vele planten en bomen stonden erg dicht in de buurt van processierups nesten. Ik wilde het risico niet nemen dat de haartjes is mijn tisanes terecht zouden komen. 

Hierdoor is in 2020 de voorraad niet heel groot en kan het zijn dat een tisane tijdelijk is uitverkocht.