Een tekenbeet en dan?

Gepubliceerd op 28 februari 2020 om 19:49

Een tekenbeet en dan?

 

Lekker wandelen in de natuur en genieten. En dan zie je ’s avonds ineens een zwart stipje op je been zitten. Het zit vast. Oh hemeltje, een teek! Wat nu? Heb ik nu de ziekte van Lyme? Wat kun je direct doen?

  • Fotografeer de teek zo duidelijk mogelijk.
  • Noteer datum en waar je gebeten bent (bijvoorbeeld 3 april 2020 op strand Scheveningen).
  • Noteer de plek van de beet op je lichaam (bijvoorbeeld onder de linker oksel in het midden).
  • Verdoof de teek niet met azijn, zeep, alcohol, parfum of vuur, dat verhoogt de kans op besmetting.
  • Verwijder de teek voorzichtig, maar wel zo snel mogelijk met een tekenkaart of tekenpen. Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen, niet erin knijpen aangezien er anders een risico is dat de teek zichzelf leeg maakt en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
  • Bewaar de teek.

 

Er zijn honderden verschillende teken. De diverse soorten komen wereldwijd voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. En ze komen het hele jaar voor. Teken gaan op zoek naar een warm en vochtig plekje, bijvoorbeeld achter de oren, op het hoofd, in de liezen, knieholtes of oksels. Teken bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed. Meestal merk je daar niks van. Een teek kan uren tot zelfs dagen op de huid zitten zonder dat het opvalt.

Realiseer je dat als je gebeten wordt door een besmette teek dat na 16,7 uur 50% van de mensen zijn geïnfecteerd met een tekenbetenziekte. Daarnaast kunnen sommige tekenbeet co-infecties al zeer snel, binnen 15 minuten, worden overgebracht! Denk dus niet, dat komt vanavond wel, handel snel!

En dan? Dan wachten? Wat moet je met zo’n vies beest? Word je ziek?

 

  • Zeker als het je eerste tekenbeet is, dan kun je hem opsturen naar bloedwaardentest.nl om te testen of deze teek besmet is met de Borellia bacterie of een bacterie van één van de co-infecties. Doe dit zo snel mogelijk. De teek hoeft niet meer te leven. Zie https://www.bloedwaardentest.nl/?ref=carinavanwelzenis.
  • Probeer binnen 24-48 uur naar de huisarts te gaan voor een antibioticakuur van minimaal één maand.
  • Ontsmet de plek van de beet NA het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
  • De teken verwijder kaart of -pen kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
  • Verschijnt er een rode vlekop het lichaam (op de plek van de beet of elders) ga dan onmiddellijk naar de huisarts. De kring is hét bewijs dat er sprake is van een Borrelia besmetting d.w.z. de ziekte van Lyme. In deze situatie is verder onderzoek overbodig en zal direct overgegaan moeten worden tot behandeling en vraag dan om een antibioticakuur. Vergeet niet een foto van de rode vlek te maken, deze kan dienen als ‘bewijsmateriaal’.
  • Geen rode kring om de plek gekregen? Dat zegt niets, ook dan kun je besmet zijn geraakt door een tekenbeet. Krijg je klachten zonder dat er een vlekwas, zoals griepachtige verschijnselen, keelpijn, hoofdpijn, koorts wees dan ook zeker alert en ga snel naar je huisarts en vraag alsnog om een antibioticakuur. Dat de vlek verdwijnt is géén teken dat de besmetting/ziekte over is! In zeker 50% van alle Borrelia besmettingen is er geen kring of vlek opgetreden of gezien.
  • Houd de plek gedurende tenminste 12 weken goed in de gaten en noteer veranderingen op de plek zelf. Noteer ook veranderingen en tijdsduur in je lichaam: vermoeidheid, hoofdpijn, etc.
  • Meld iedere tekenbeet bij de huisarts, zodat deze wordt opgenomen in je medisch dossier.
  • Meld een tekenbeet bij tekenradar.nl.

 

Na 8 weken heeft het zin om een test aan te vragen bij bloedwaarden.nl. , omdat er dan antilichamen zijn gevormd. Om te bepalen of je de ziekte van Lyme hebt, wordt er namelijk gekeken of je antistoffen tegen deze infectieziekte in je bloed hebt. Ben je al eens eerder gebeten door een teek, dan kan je al antistoffen tegen de ziekte van Lyme in je bloed hebben. Dan is het lastig vast te stellen of het om een oude, al behandelde infectie gaat of om een nieuwe. De standaard bloedtesten zoals Elisa en Western Blot kunnen pas een betrouwbaar beeld geven na minimaal 3-6 weken na de beet.

 

Wat verwacht je van een test? Wat wil je precies weten?

 

De ziekte van Lyme is een multi-systeemziekte, een complexe ziekte met een onvoorspelbaar verloop en met vele uitingsvormen. De ziekte van Lyme heeft een enorm scala aan symptomen. Zie daarvoor https://www.tekenbeetziekten.nl/symptomenlijst-ziekte-van-lyme/. Het is niet nodig alles van de lijst te hebben om positief getest te worden. Realiseer je wel dat de ziekte van Lyme dus talloze uitingsvormen heeft en daardoor ook heel moeilijk behandelbaar. Gemiddeld draagt 20% van de teken in Nederland de Borellia bacterie bij zich. Er is dus en behoorlijke kans op besmetting.

Niet alleen de Borrelia bacterie hoeft verantwoordelijk te zijn voor de klachten. Teken kunnen ook besmet zijn met andere bacteriën, die de zogenaamde co-infecties veroorzaken en waarvan de symptomen vaak overlap vertonen met die van de ziekte van Lyme. Ongeveer de helft van alle teken draagt één of meerdere ziekteverwekkers bij zich. Co-infecties kunnen dezelfde klachten vertonen als de ziekte van Lyme. Blijf je klachten houden na de antibioticakuur, dan kan het verstandig zijn om uit te sluiten of een co-infectie niet de klachten veroorzaakt.

Het is verstandig om 2,5 tot 3 maanden vooraf het onderzoek geen antibioticum kuur, immuunsuppressie en plantenextracten te hebben genomen. Dit, om een vertekend beeld uit de weg te gaan. Maar daarmee stel je ook de behandeling uit. Overweeg waar je voorkeur naar uit gaat.

 

Verschillende testen geven antwoorden op verschillende vragen. Zoek de test uit bij bloedwaarden.nl die het beste bij jouw vraag past. Hoe uitgebreider de test hoe duidelijker ook het eventuele ziektebeeld voor je is en dus daarmee ook wat je vervolgstappen zullen zijn.

 

Daar zit je dan op de bank en je hebt de ziekte van Lyme. Starend in het niets gaan er allemaal vreselijke scenario’s door je hoofd. Wat gaat de toekomst brengen? Word ik beter? Word ik heel ziek? Hoe moet dat met mijn studie, werk, gezin of hobby’s? Ik kan toch niet ineens alles verliezen? Normale gedachtes als je een naar ziektebericht krijgt te horen. Wat kun je verder nog doen?

 

  • Verdiep je in het ziektebeeld, het internet staat er vol mee.
  • Voorkom de jarenlange zoektocht langs alle specialisten wat er met je is en ga direct naar een lyme arts toe.
  • Als het reguliere medische circuit je onvoldoende herstel biedt stap dan over op het alternatieve circuit. Er zijn talloze therapieën die zich ook op lyme richten. Afhankelijk van je lichaam en de klachten zal iets bij je passen en zijn werking hebben.
  • Beter is misschien de combinatie van het reguliere en alternatieve circuit, maar wel onder begeleiding van iemand die echt iets weet van deze ziekte.
  • Mijn boek lyme style biedt chronische patiënten (als je minimaal één jaar ziek bent) allerlei praktische handvaten om te voorkomen dat de Borrelia bacterie weer grip krijgt op je lichaam. Hoe eerder je met deze vrijwel kosteloze suggesties begint hoe beter! Zie lyme-style.com

 

“Beter, er is niets meer te zien in je bloed”,  zegt de huisarts. Het kan zijn dat je bloed niets meer laat zien, maar beter ben je niet als je positief getest was. Een groot misverstand wat heerst. De Borrelia bacterie is de meestervermommer. Het kan zich in ieder type lichaamscel vestigen en daar jaren slapend verblijven. Denk daar eens aan als na jaren klachten ontstaan, misschien wordt de lyme weer actief. En afhankelijk waar de Borellia bacterie “wakker”  wordt krijg je klachten: een huidcel, een spiercel, een zenuwcel, een oogcel, een orgaancel, een hersencel, een hartcel enzovoort. Ongeveer 60% van de besmette personen zonder behandeling ontwikkelt ernstige langdurige klachten (zoals onherstelbare zenuwschade en spier- en gewrichtspijn). Daarom is het belangrijk om op tijd de juiste diagnose te stellen. Een jaarlijks onderzoek m.b.v. bloedtesten bij bloedwaarden.nl helpt hier enorm bij. Onderschat de impact van deze ziekte niet!

 

Blijf op de been door je leefstijl aan te passen, ook als je denkt dat er niets met jou aan de hand is en de arts zegt dat je beter bent. Leer je een “lyme style” aan, wat altijd beter is dan doorgaan en de Borellia bacterie te negeren. In mijn boek lyme style kun je hier uitgebreid verder over lezen. Als chronisch lymepatiënt heb je periodes dat het slecht, beter en goed met je gaat. Iedere periode bepaalt ook hoeveel ruimte je in je hoofd hebt om na te denken over iets. De teksten en tips in dit boek liggen misschien soms voor de hand, maar zijn toch handig om over na te denken en misschien toe te passen. Helpt het niet dan schaadt het ook niet. Verwacht geen medische route die beschreven wordt, maar wel goedkope ideeën die de randvoorwaarden om tegen de Lyme te vechten doen versterken. Ik hoop dat je regelmatig denkt: Oh, dat ga ik eens proberen. Er is genoeg dat je zélf kunt doen en wat wel kan helpen. Al is het maar een beetje.

Veel plezier en succes.

 

Zie voor de testen:  https://www.bloedwaardentest.nl/?ref=carinavanwelzenis

 

Carina van Welzenis

(zelf chronisch lymepatiënt)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.